Kiropraktik

En del av ditt livDitt centrala nervsystem (hjärnan och ryggmärgen) är ansvarig för att skicka signaler till alla celler, vävnader, organ och system i kroppen.
Det centrala nervsystemet skyddas av vår ryggrad och skallbenet. Trots att vår kropp har ett så bra skydd kan det ändå uppstå problem, eller störningar på nervsystemet. En sådan störning kallas subluxation, ordet låter krångligare än vad det är.

Vad är en subluxation?

Väldigt förenklat kan man säga att en subluxation är när en kota har förflyttat sig ur sitt optimala läge/position. Detta i sin tur orsakar irritation och stress på t.ex. en nervrot och leder till störningar på nervsystemet.

Kiropraktorn justerar subluxationen, det innebär att nervflödet som varit nedsatt nu kan flöda fritt.
Det är när vi känner smärta som vi söker någon form av vård, eller hur?
Nu är det bara drygt 10 % av alla nerver i din kropp som kan signalera smärta. Det innebär att du kan ha subluxationer – en nedsättning av funktionen i ditt nervsystem – utan att du har ont. Smärta är alltså ingen bra indikation på om vi har en bra hälsa och optimal funktion av kroppen.

Om man korrigerar/justerar de kotor som ligger ur sitt optimala läge (subluxationer), vad händer då?

Om vårt nervsystem fungerar optimalt… mår vi bättre då?
Blir vi av med symptomen?
Ja, smärtan kan försvinna, MEN det kan ta tid. Kroppen har ju ”byggts upp” på felaktiga premisser under alla dessa år man har haft subluxationer (och kanske även smärta). Man kan ha lagt sig till med snedbelastningar och kompensationer för att parera en smärta och genom det fått ont på ytterligare ställen.
Man kan äta hur mycket medicin som helst mot smärta och kanske tar det bort smärta och symptom.
Men om kotan/kotorna ligger fel, kan ett piller flytta på kotan? Svaret på den frågan är tyvärr nej. Smärtstillande medicin är en enkel, billig väg att gå om man vill bli av med ett symptom kortsiktigt. Vi måste lära oss se bortom symptomen!

Med kiropraktik löser man problemen bit för bit. Kiropraktik fokuserar inte bara på symptomlindring utan på optimal funktion av din kropp. Oavsett om dina symptom försvinner eller inte efter en justering så fungerar din kropp bättre utan subluxationer, än med.

I min värld som kiropraktor finns det fyra kategorier av människor:

 • De som har subluxationer och har smärta
 • De som har subluxationer och ingen smärta
 • De som inte har subluxationer och har smärta
 • De som inte har subluxationer och ingen smärta

Det är de två första kategorierna som behöver komma till mig för att bli justerade, men för att veta om du har subluxationer eller inte så behöver man komma och bli kollad. Finns det inget att justera är ju det toppen! Då vet vi att ditt nervsystem fungerar optimalt och du har en större möjlighet att klara av alla dagliga påfrestningar/stressfaktorer (fysiskt, psykiskt och kemiskt) som livet innebär och din inbyggda intelligens fungerar på topp.

Välkommen till oss på Riddarhälsan!

Ralf Riddarhäll D.C. (Doctor of Chiropractic)
Leg. KiropraktorSök

Hjärtligt välkommen till oss!

Vill du boka tid eller anmäla dig till vår populära föreläsning ”Ryggproblem eller hälsoproblem?”
Ring 033-4303090 eller lämna meddelande här genom hemsidan så återkommer vi så snart vi kan. 

Ring oss på: 033-430 30 90

Maila: info@riddarhalsan.se

Läsvärt!

Läs ”Livets Kemi”
Klicka här för att läsa Livets Kemi


Läs ”En Föreläsning”
Klicka här för att läsa En FöreläsningStäll en frågatill oss


  Namn*

  Telefon

  E-post*

  Hur kan vi hjälpa dig?